Aktuellt
VIKTIGT: Ändrat leveransdatum av nya gruppavtalet
Om Föreningen
Myckleby fiberförening grundades den 7:e april 2013 och har sitt säte i Orust kommun.
Vi är en ekonomisk förening som bildats för att förse fastigheter i Myckleby och Stillingsön med omnejd med snabbt bredband genom optisk fiber. Projektet finansieras till 40% av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.
Alla medlemmar är delägare i vår gemensamma anläggning. Vi har ingen egen anställd personal utan arbetet med att driva föreningen görs av styrelsen och andra intresserade. Föreningen drivs utan vinstintresse i syfte att tillhandahålla fiberanslutning och tjänster till självkostnadspris för våra medlemmar.
Medlemsportal
Min Fibersida är en portal där du har tillgång till dina personliga uppgifter och dokument som medlem i Myckleby fiberförening. Du loggar in med din registrerade e-postadress och personligt lösenord.
På sidan finns:
- dina kontaktuppgifter – postadress, e-postadress och telefonnummer (som du
ska hålla uppdaterade!) - dina fakturor
- dina personliga dokument (i första hand avtal)
- dokument från föreningen som kallelser och handlingar inför våra årsmöten
Lathund för att logga in och hur du gör första gången du skall logga in hittar du här.
Information om …
Nya gruppavtalet
NYA Gruppavtalet (GA) från 2024-11-04
i sammanfattning
- Leverantör: Telia
- Bredband 1000/1000 Mbit/s
- TV-paket Lagom eller Stor
- Priser: Med TV-paket Lagom är kostnaden 280 kr/mån och med TV-paket Stor 380. Kanalinnehåll för TV-paketen finns på
- Tv och streaming Lagom: https://www.telia.se/produkt/kollektiv-lagom
- Tv och streaming Stor: https://www.telia.se/produkt/kollektiv-stor
- Föreningens avtalstid med Telia: t.o.m. 2029-05-30.
- Nytecknings-/Omteckningsdatum för detta avtal (dvs start för dig som medlem): 2024-12-21 eller tidigare om detta meddelas.
- Gruppavtalet är ett tillsvidare-abonnemang.
- Ny router och TV-box, till de som önskar detta (om man idag har GA behöver man inte byta det man har, utan det är frivilligt). Vi rekommenderar dock byte till den nya TV-boxen.
- Utrustningen skickas direkt till medlem och tillhör Telia. Beställning måste göras och görs endera på Mitt Telia eller genom att ringa 020-202070.
- Gruppavtalet innehåller inte längre bredbandstelefoni, men i stället ingår mobil hemtelefoni kostnadsfritt för de som önskar. Man kan kostnadsfritt beställa ett SIM-kort för mobil hemtelefoni (MHT). Läs mer längst ner.
- Installationshjälp ingår för de som önskar detta. Beställs via 020-202070.
- För dig med gruppavtal: Tillgång till Mitt Telia. Man loggar med fördel in med BankID.
På Mitt Telia kan du beställa tilläggstjänster, utrustning mm samt se dina Telia-tjänster.
OBS att det som ev. står avseende bindnings- och uppsägningstid för ditt bredband via fiber inte är det som gäller dig som medlem i Myckleby Fiber. - Faktureringsavgifter tillkommer om betalning inte sker via autogiro, e-faktura eller faktura via e-post.
Betalning
1 ggr/kvartal i förskott, datum se hemsidan. Vid utebliven betalning kan anslutningen stängas 30 dagar efter förfallodatum. För återinkoppling skall befintlig skuld + 2000 kr vara betald senast 1 månad efter förfallodatum i första kravbrevet. Se också Allmänna villkor.
När och hur kan jag efteransluta mig till gruppavtalet
Vi kommer att lägga beställning på nya gruppavtal (och ändringar) till Telia fyra gånger per år. Intresseanmälan att gå med i gruppavtalet skall vara inlämnad senast den 1 februari, 1 maj, 1 augusti respektive den 1 november och leverans blir sedan 1 apr, 1 juli, 1 okt och 1 jan. Du bör dock så snart du vet att du vill gå med anmäla detta till föreningen, lämpligen till info@mycklebyfiber.se. Kostnaden som tillkommer för en efteranslutning är en inkopplingsavgift på 1000 kr.
Kan jag byta mellan Lagom och Stor
Det går att anmäla intresse för att byta till de fyra tillfällen per år som anges ovan. Dock kan bara ett byte göras per år. Kostnad: 1000 kr. OBS att anmälan alltså måste vara inne 1 februari, 1 maj, 1 augusti och den 1 november för leverans två månader senare.
Kan jag avsluta mitt befintliga gruppavtal
Finns speciella skäl kan styrelsen besluta att en medlem kan utträda ur gruppavtalet. Detta skall då motiveras skriftligen, e-post går bra, till styrelsen.. Observera att om man senare önskar återta ett gruppavtal kan detta göras tidigast ett år efter utträdet. Kostnad för inkoppling: 2000 kr.
Avslutas ett GA skall utrustningen (router, TV-box, fjärrkontroll, strömadaptrar och kablar) återlämnas till Telia eller till fiberföreningen (kontakta styrelsen).
Överlåtelse av GA i samband med försäljning/köp av fastighet
Ett befintligt GA bör överlåtas på köparen. Detta görs normalt i samband med att ett överlåtelseavtal avseende fiberanslutningen upprättas av föreningen. Säljaren skall avsluta (avaktivera) gruppavtalet hos Telia och får då returpaket för utrustningen. Köparen skall anmäla sig som ny medlem på Min Fibersida och när överlåtelseavtalet av fiberanslutningen och gruppavtalet med föreningen är klart skall köparen aktivera gruppavtalet på sig enligt vår beskrivning och får då ny utrustning utskickad till sig.
Om köparen inte vill överta gruppavtalet kommer säljaren att kunna avsluta detta men eftersom vi enbart kan avsluta avtal en gång per kvartal kan det i ett sådant här fall bli så att säljaren i värsta fall får betala för ett kvartal utan att kunna nyttja gruppavtalet. Den som skall sälja bör därför så tidigt som möjligt göra klart om en köpare vill ta över gruppavtalet eller inte för att i så fall kunna avsluta detta.
Felanmälan
Felanmälan görs alltid till Telia på 020-202070. Telia kommer då att felsöka och om de inte hittar något fel på tjänsten, att skicka felanmälan vidare till vår kommunikationsoperatör (KO). Om sedan inte heller KO hittar något fel på sin utrustning kommer felanmälan att i sin tur gå till föreningen.
Detaljerad avtalstext
Det “finstilta” hittar du i dokumentet Avtalsvillkor för anslutning och Gruppavtal i Myckleby Fiberförenings nät och på Min Fibersida.
Om jag vill ha kvar en "vanlig" telefon nu när bredbandstelefoni inte längre finns med i gruppavtalet
Det finns två lösningar på detta.
- Beställa (utan kostnad) ett simkort för MHT (mobil hemtelefoni)
- Abonnera på en tjänst för bredbandstelefoni (IP-telefoni) via zmarket.se eller på annat sätt
Beställa mobil hemtelefoni
För detta alternativ får man köpa en telefon för 1000 till 1500 kronor men sedan ringer man gratis till alla telefoner, inklusive mobiler, i Sverige. Det senare är en fördel mot den gamla bredbandstelefonin och det handlar alltså i det här alternativet om en engångskostnad. En sådan här telefon fungerar hemma via bredbandet men kan också tas med och användas som en vanlig mobiltelefon. Man kan dock inte koppla in och använda ev. befintliga gamla telefoner. SIM-kortet kan endera användas i en mobiltelefon med plats för dubbla SIM-kort eller i en egen telefon.
Man behåller sitt fasta telefonnummer.
Hur fungerar det med hem- eller trygghetslarm om man har det idag. Kontakta din larmleverantör!
Idag finns också telefoner som ser ut och kan användas som en vanlig gammaldags bordstelefon, men som kommunicerar över mobilnätet. Det finns även billiga telefoner som ser ut och fungerar som en vanlig mobiltelefon. Sådana telefoner finns på flera ställen t.ex. Elgiganten, Clas Olsson och Telia och ett bra fabrikat kan vara DORO. Exempel på telefoner är (priserna nedan är i aug 2024);
- Doro 7001H trådlös hemtelefon 1290 kr hos Elgiganten, fungerar över både fiber (via WiFi) och mobilnätet
- Doro 4100H stationär bordstelefon 1236 kr (ej WiFi) fungerar över mobilnätet
- Bordstelefon Motorola FW200L, ca 700 kr (har WiFi)
- Bordstelefon Insmat Erifon 4G BASIC DESK, ca 1100 kr (har WiFi)
Abonnera på bredbandstelefoni
För detta alternativ får man abonnera på en tjänst för bredbandstelefoni. En fördel här kan vara att man kan koppla in och använda befintliga gamla analoga telefonapparater.
Man bör studera vilka avgifter som tas ut då de varierar mellan olika leverantörer, men normalt betalar man en startavgift, en månadsavgift och för samtal dels en öppningsavgift och en minutavgift. Minutavgiften varierar normalt för samtal till fasta telefoner eller andra bredbandstelefoner respektive till mobilnätet. Sammantaget kan det sägas att det är många olika avgifter att beakta beroende på hur man använder sitt abonnemang. Flytt av befintligt nummer eller nytt nummer kostar också eller är förknippat med en bindningstid. Några exempel är (priser är aug 2024);
- BITCOM: startavgift 595 kr (lån av telefonibox), månadsavgift 79 kr, öppningsavgift 45 öre/samtal, sverigesamtal 14 öre/min och till mobiler 99 öre/min. Till utlandet separat prislista. Mot 40 kr/mån ringer man gratis sverigesamtal (inte till mobiler).
- Bredband2: startavgift 0 kr, månadsavgift 99 kr (pott som du får ringa för), öppningsavgift 55 öre/samtal, sverigesamtal 14 öre/min och till mobiler 148 öre/min. Till utlandet separat prislista. 1 månads uppsägningstid. Telefonidosa 695 kr, eller hyra 59 kr/mån i 12 månader, 0 kr med bindningstid 24 månader.
Gamla gruppavtalet
Gruppavtalet i sammanfattning
- Leverantör: Telia
- Bredband 250/250 Mbit/s
- TV-paket Lagom eller Stor
- Priser: TV-paket Lagom kostar 349 kr/mån och TV-paket Stor 449 kr/mån.
Kanalinnehåll finns på Telia Tv & Play – Lagom respektive Telia Stor.
(Priser på Telias hemsida innefattar enbart TV-kanaler dvs inte bredband och telefoni, dessutom finns inte våra paket där utan de Telia säljer heter numera Mellan och Max.) - Bredbandstelefoni ingår (man betalar de samtal man ringer)
- Föreningens avtalstid med Telia: t.o.m. 2024-12-21.
- Uppsägningstid med Telia: 6 månader
- Nytecknings-/Omteckningsdatum för detta avtal (dvs start för dig som medlem): 2020-11-02.
- Bindningstid för medlem: 36 månader (räknat från nytecknings-/omteckningsdatum)
- Uppsägningstid för medlem: 8 månader (före det datum man önskar avsluta tjänsten)
- Ny router och TV-box, till de som önskar detta (man behöver inte byta, utan det är frivilligt).
Utrustningen tillhör föreningen. - Installationshjälp till de som önskar detta via 020-202070
- Tillgång till Mitt Telia. Man loggar med fördel in med BankID (den som tecknat GA!)
På Mitt Telia kan du beställa tilläggstjänster, utrustning mm samt se dina Telia-tjänster.
OBS att det som står avseende bindnings- och uppsägningstid för ditt bredband via fiber inte är det som gäller dig som medlem i Myckleby Fiber. - Fakturering från föreningen sker kvartalsvis i förskott.
- Faktureringsavgifter tillkommer om betalning inte sker via autogiro som kan väljas på MinFibersida
Öppningsavgift efter avstängning pga utebliven betalning: 1500 kr
Avstängning kan göras 30 dagar efter fakturans förfallodag.
Hur kan jag efteransluta mig till detta avtal
Två gånger per år, den 1 april och den 1 oktober, finns möjlighet för för medlem att gå med i gruppavtalet. Intresse meddelas till föreningen så snart som möjligt. Kostnaden som tillkommer för en efteranslutning är ca 3500 kr. Har föreningen tillgång till återlämnad utrustning är kostnaden 1000 kr. Inkopplingsavgift tillkommer på 1000 kr.
Hur kan jag avsluta mitt befintliga gruppavtal
Möjligheten att i förtid avsluta ett befintligt gruppavtal styrs av bindnings- och uppsägningstid.
Avtalet kan avslutas tidigast 36 månader efter nytecknings-/omteckningsdatum. Eftersom uppsägningstiden är 8 månader för dig som medlem betyder det att om du vill avsluta det så tidigt så möjligt, dvs efter 36 månader, måste säga upp avtalet till föreningen senast 8 månader innan, dvs 28 månader efter inkopplingsdatum. Sker uppsägning senare förskjuts avtalslängden motsvarande tid.
Avslutas ett GA skall utrustningen (router, TV-box, fjärrkontroll, strömadaptrar och kablar) återlämnas. Görs inte detta debiterar vi nypris för utrustningen.
Överlåtelse av GA i samband med försäljning/köp av fastighet
Ett befintligt GA bör överlåtas på köparen, eftersom ansvaret annars ligger kvar på säljaren. Detta görs i samband med den flyttanmälan som ska göras av säljaren. När detta gjorts, avslutas avtalet för den medlem överlåter och flyttas till den som övertar. Utrustningen kan överlämnas till föreningen eller – ännu hellre – till den som övertar. Om detta inte görs eller om om något saknas eller inte går att återanvända, debiteras f.n. 2500 kr. Ingen avgift debiteras utöver den som gäller själva medlemskapet i föreningen.
Överlåtelse av GA till annan medlem
Ett befintligt GA kan överlåtas på annan medlem i Myckleby Fiberförening. Den medlem som övertar GA:t debiteras f.n. en avgift på 2000 kronor inkl moms.
Flytt inom Myckleby Fibers område
Den som flyttar till en ny fastighet som har fiberanslutning till vårt nät, kan ha kvar sitt gruppavtal och ta med sig utrustningen till den nya bostaden. Vid en sådan flytt debiteras f.n. 2000 kr inklusive moms.
Felanmälan
Felanmälan görs alltid till Telia. Telia kommer då att felsöka och om de inte hittar något fel på tjänsten, att skicka felanmälan vidare till vår KO. Om sedan inte heller KO hittar något fel på sin utrustning kommer felanmälan att i sin tur gå till föreningen.
Zmarket
Vid problem – Se Felanmälan på denna sida.
Beskrivning av ZMARKET
För dom som vill välja fritt bland det mesta som finns på marknaden eller som bara vill ha internet under en kortare period under året (t.ex. under sommaren) så kan man gå in på zmarket.se för att hitta sin egen unika lösning.
Månadskostnaden här blir den kostnad som står angivet på zmarket.se + nätavgiften.
Gå in på zmarket.se redan idag och kolla på utbudet.
Tips
Om du t.ex. är sommargäst kan det vara smart att enbart betala för ett abonnemang under sommarperioden när man vistas i sitt hus. Nätavgiften måste dock betalas för hela året.
Avgifter
Man kan betala med e-faktura, autogiro, via e-post eller få pappersfaktura (mot en avgift).
Nätavgift
Bekostar drift och underhåll av föreningens gemensamma anläggning. Faktureras tillsammans med gruppavtal eller årsvis för de som inte har något gruppavtal. Nätavgiften är 50:- per månad.
Faktura- och betaldatum
Skickas | Betalas | Period = kvartal |
c:a 25 jan | 1:e mars | April, Maj, Juni |
c:a 25 april | 1:e juni | Juli, Aug, Sept |
c:a 25 Juli | 1:e sept | Okt, Nov, dec |
c:a 25 Okt | 1:e dec | Jan, Feb, Mars nästa år |
Skickas | Betalas | Period = helår |
c:a 25 oktober | 1:e dec | 1 års avgift från 1:a jan |
Överlåtelser
Se information under flyttanmälan här på hemsidan.
Kostnaden för överlåtelsen betalas av den tillträdande medlemmen.
Föreningen tar ut en administrationsavgift på 1500:- vid ägarbyte.
Överlåtelseavtal skall vara undertecknat och inskickat senast en vecka innan fakturan sänds ut för att överlåtelsen ska gälla kommande period.
Påminnelseavgifter
Om betalning för faktura inte kommit föreningen tillhanda på fakturans förfallodag,
- Sänds först en påminnelse med SMS (denna SMS påminnelse är gratis)
- Om betalning inte kommit efter c:a 5 bankdagar så sänds ett påminnelsebrev (pappersbrev) med kopia av fakturan – påminnelseavgift 60 kr och dröjsmålsränta tillkommer på nästa faktura.
- Om betalning inte kommit efter c:a 30 dagar sänds ärendet till inkasso med ytterligare tillkommande kostnader (inkassokostnader är för närvarande 180 kr)
- Om betalning inte kommit efter inkassokrav så stängs anslutningen av
Faktureringsavgift
Normalt skickas faktura via e-post. Önskas pappersfaktura tillkommer en fakturaavgift på 40:-
Medlemsavgift
Föreningens medlemsavgift är för närvarande 0:-
Kostnad inklusive insats
Den totala kostnaden för nytillkommande medlemmar ligger mellan 30 000 och 35 000 kronor varav 19 300 kronor utgörs av insats. Resten av summan varierar beroende på faktiska kostnader för material, inkoppling och inte minst grävning fram till tomtgräns när detta krävs.
Princip för anslutning till nätet /Avgifter vid nyanslutning
Det normala och absolut vanligaste är att det är ett (1) hus som ska anslutas per fastighet. Det som gäller är att :
- medlem blir en fastighetsägare (med eller flera fastigheter). Medlemsavgiften beslutas varje år på medlemsmötet.
- i de fall det finns flera hus /fastigheter på den aktuella fastigheten ska insatsen betalas för varje hus som ska anslutas till nätet. Skulle det uppkomma något specialfall där de praktiska och ekonomiska förutsättningarna skulle kunna medge undantag ska detta i så fall beslutas av styrelsen.
Bli Medlem / Ägarbyte
Bli Medlem
För att få fiber måste du vara medlem i föreningen. Endast personer och företag som äger en fastighet inom föreningens verksamhetsområde kan bli medlemmar.
Fyll i intresseanmälan så kommer vi att undersöka på vilka villkor och till vilken kostnad du kan bli medlem. Vi kontaktar dig med avtalsförslag.
När du väl blivit medlem kan du beställa vårt Gruppavtal (rekommenderas!) eller gå till Zmarket.se för att välja fritt.
Om du skall sälja ditt hus och är ansluten till vårt fibernät – Tänk på att informera köparen om:
- Att du har en fiberanslutning via Myckleby Fiberförening.
- Att du har avtal som har nätavgift, kvartals eller årsavgift.
- Om du har ett gruppavtal: säkerställ att köparen är beredd att överta det. Se mer detaljer under Information för dig med Gruppavtal ovan.
- Att Köparen övertar den inbetalda medlemsinsatsen.
- Att Köparen skall anmäla sig för medlemskap i föreningen – se nedan, om så inte sker har du kvar betalningsansvaret för hela avtalsperioden.
Köparen ska:
- Anmäla sig på Min Fibersida
- Klicka på knappen ”Klicka här för att ansöka”
- Välj Myckleby Fiber i listan med föreningar
- Vara noga med att anmäla att hen ersätter en befintlig medlem.
- Fylla i alla önskade uppgifter och skicka in.
- Obs! Det är bara en person i hushållet som kan vara medlem.
- När vi har fått ansökan om medlemskap skrivs ett anslutningsavtal.
- Dessutom skrivs ett överlåtelseavtal som undertecknas av Säljaren, Köparen och Föreningen.
Överlåtelse av medlemsskap:
Den överlåtande medlemmen (den som skall flytta) är fullt ansvarig för alla utsända fakturor fram till dag för övergång av medlemskap (tillträdesdagen), även om ägarövergång av fastigheten sker innan detta. I sådant fall skall köpare och säljare sig emellan reglera kvartals eller årsavgifter. Se sidan Avgifter för mer information.
Föreningen tar ut en administrationsavgift på 1500 kr av köparen vid ägarbyte.
Överlåtelseavtal skall vara undertecknat och inskickat senast en vecka innan faktura sänds ut, för att överlåtelsen skall gälla från nästkommande period.
Först efter att föreningen fått avtalen i retur, kan medlemskapet övergå till den nya medlemmen (tillträdesdagen). Fram tills detta är den gamla medlemmen fortfarande fullt ansvarig för alla fakturerade avgifter. Medlemskapet i föreningen är INTE knutet till fastigheten utan är knutet till personen.
Dokumentation / Protokoll
OBS – Protokoll och övrig dokumentation från t.ex. årsmöten hittar ni alltid på Min Fibersida.
Kontakt
Adresser
E-Post
info@mycklebyfiber.se
Adress
Myckleby Fiberförening ek.för.
Kårekile 651
47292 Stillingsön
Organisationsnummer
769626-2992
Styrelsen
Thomas Lind, Ordförande
0705 – 75 37 61
thomas.lind@mycklebyfiber.se
Ralph Spetz, Kassör
0706 – 75 12 18
ralphspetz655@gmail.com
Mats Faxer, Vice Ordförande
0761 – 60 06 04
mats.faxer@hotmail.com
Iréne Gunnarson
0709 – 43 36 05
irene.gunnarson@telia.com
Håkan Swedenborg
0766 – 21 05 79
hswedenb66@gmail.com